Skape blest om kystfolket

coastal peopleNå som olje-eventyret har tatt slutt, ikke fordi det er tomt for olje, men at endelig andre aktører har fått tatt del i det, må nordmenn se seg rundt etter andre inntektskilder. Og det er mange måter å tjene gode penger på fortsatt. Om det ikke er svart gull, så er det hvert fall en perle av den mest utrolige natur. Og mange mennesker søker nettopp de stille omgivelsene, de små husene som lyses opp av noen stearinlys i vinduene, det utrolig mangfoldige dyrelivet, den karrige jorda, det værharde og utprøvde samfunnet. For der de kommer fra, er det mennesker, biler, tv-skjermer, mopeder, hus, skyskrapere, reklame, støy, kapital, kynisme, elendighet, gjerrighet, frykt, hvor en man snur seg.

Naturopplevelser kan redde kysten

Og kysten har noe helt spesielt. Noe alle vil ha en bit av og som de kan ta med seg hjem og fortelle sine nærmeste om, i mange år fremover. Noen velger til og med å flytte hit. I motsetning til nordmenn flest, befolker utlendingene Utkants-Norge like mye som andre steder. Om det er den stille atmosfæren eller de fantastiske naturopplevelsene, så gir dem uansett begge en slags ro i sjelen. Og det er mange som har fått opp øynene for nettopp dette.

Kanskje man kan bli en del av en ny og større industri som tar i mot og underholder turister fra alle verden hjørner. Man kan dra på ørne-safari, hval-safari, rypejakt eller hjortejakt, oppleve det utrolige fuglelivet som er helt spesielt for området, være med på skreifiske på Lofoten eller tøffe bedagelig rundt nes og øyer i skjærgården på Sørlandet. Med litt kontinental tilnærming, uten at det tar av for mye, kan kysten bli den nye olja. En olje man kan leve lenge på dersom man enser og akter å ta vare på den uten å ødelegge alt som avhenger av den.