Skreien kommer

skrei comingHver vinter og vår kommer skreien for å gyte i de norske fjordene og kyststripene, i det nordlige Norge spesielt. Da fiskes det enormt mye skrei, og den omtales som den eldste eksportvaren man kjenner til i landet. For i skreien er det mye næring, alt fra fileter til tunger og lever og rogn. Skrei betyr en fisk som vandrer. Den kommer fra Barentshavet, og når den skal gyte, vandrer den helt til Norges kyst. Før var det et hardt yrke, da menn var borte fra hjemmene sine uker av gangen, og titt og ofte endte det i forlis og drukning. Mange unge menn har mistet livet til skreifisket.

Men idag ses skreifisket på som en opplevelse på høyde med en hvilken som helst fritidsaktivitet, og mennesker hval-farter Lofoten når skreien kommer. Da kan man mønstre på ei skute og bli med på skreifisket i uker av gangen. Det er en helt spesiell opplevelse å være med ei skute blant hundrevis av skuter. Blir det noe fangst i år, det er det alle lurer på.

Får man skrei er sesongen sikret

Og får man skreien som man har ventet på, så kan sesongen være sikret. For det er både matauk og penger med i bildet. En torsk eller skrei kan føde en familie på 5. Og rik på proteiner og vitaminer, og ikke å forglemme omega 3 fettsyrer, så er skreien noe av det sunneste man kan spise for å overleve den strenge vinteren. Vil man oppleve en delikatesse, kan man prøve seg på tunge eller kjake. Lett-stekt tunge skal visst nok være en mat-opplevelse av de sjeldne.

Da har man sikret sesongen helt fram til neste vinter. For da kan man boltre seg i skrei, tilberedt til det som er kalt mølje, som er lettsaltet skrei, lever og rogn sammen med kokte poteter.